Běh proti Lenoře

Z těch PAKO běhů už mi začíná hrabat. Nebudete věřit, čím se zabývala moje hlava minulý víkend při dlouhých bězích ...

V běžecké hantýrce se vyskytujou různé slogany, některé lepší, jiné méně vydařené, mým favoritem je slavné Zátopkovo: "když nemůžeš, přidej". Tenhle slogan je neskutečně epický, až se červenám, když na něj jen pomyslím. Představuji si běžce na samé hranici svých možností, možná už kousek za nimi: běžce, který v posledním okruhu či na cílové rovince nemůže, ale vydává ze sebe poslední zbytky sil, ten nejmenší z nejmenších, dávno odepsaný (aby bylo jasno, je to pořád ten, co nemůže), vzpírá se svému osudu, ale zároveň zrychluje a jako první protíná cílovou pásku s rukama nad hlavou. "Když nemůžeš, přidej" je jako večery pod lampou pro běžce; hlavní postavou je atlet v nadživotní velikosti s nadlidskými, zázračnými, téměř snad božskými schopnostmi.

Jenže, logicky vzato se jedná o naprostý nesmysl, s prominutím blábol. Pokud (už) někdo nemůže (běžet), tedy ne že se mu nechce, ale skutečně nemůže (běžet) kvůli únavě a vyčerpání, tak co udělá? Spadne, anebo v lepším případě zastaví či přejde do chůze. Pokud by zrychlil, tak popírá premisu, že "nemůže". Logicky správně lze říci: "pokud můžeš, přidej!", anebo "pokud nemůžeš, zastav!" No jo, ale to je tak banální sdělení, že by nikomu nestálo ani za řeč.

Není to nádhera? Je to virus chřipky!
Podobné úvahy mi probíhají hlavou v poslední době často. Třeba včera jsem zamknul branku a dřív, než jsem se rozhodl, zda vyrazím doprava, anebo doleva, přemýšlel jsem - nevím proč - o nějakém motivačním sloganu. Hlavou se mi honil BĚH PROTI LENOŘE, protože se mi strašně, ale opravdu strašně nechtělo vstávat do zimy. Navíc mi nebylo úplně dobře, tak jsem si pro tento běh doplnil i podtitul: (POMALÝM) BĚHEM PROTI CHŘIPCE! S takovou výbavou proti společným nepřátelům se mi hned běželo lépe, rychle a radostněji.


Čekání na Lenoru .... 
Prvotní euforie z vlastní invence a skvělého sebekoučinku byla rychle překonaná krátkým kritickým rozborem. Říkám si: jak chceš, běžče, zařídit BĚH PROTI CHŘIPCE? To ti jako chřipka romanticky poběží v ústrety, v okamžiku shledání padnete v objetí a stane se co? Okamžikem splynutí s chřipkou prostě máte chřipku. Výborně, to je ale přece opak toho, o co šlo, ne? Nadšení tedy vystřídalo zklamání, je to blbost ... To samé jsem si opakovaně zkoušel s Lenorou, jako personifikovanou představitelkou lenosti a pohodlí a hlavním nepřítelem nás běžců. Opakuji si BĚH PROTI LENOŘE a nenapadá mě nic lepšího, než představa jakéhosi romantického shledání, kdy si to vonící loukou štráduje běžec a naproti mu vstříc funí líná slečna Lenora. Taky blbost.

Takhle a na sto dalších způsobů utápím svůj mozek při dalších a dalších PAKO bězích, většinou myšlenku chvíli poponesu a hned ji zapomenu. Naštěstí.

Doma jsem si vygoogloval, PROTI čemu všemu se dá běhat a našel jsem: běh proti homofobii, běh proti rakovině, běh proti drogám, běh proti diabetu a dokonce i běh proti radaru. Docela mě to pobavilo, představa těch zlých buněk, proti kterým běží zástup běžců (proč a jak??) je při vší vážnosti legrační. Říkám si, proč se rovnou nepořádá běh PRO pacienty s nemocí XY? Běh proti homofobii ve mně vytvořil spoustu bizarních představ, třeba abstraktního homofobního mraku nad lesem, do kterého míří naivní dav běžců. Běžet proti radaru mi v uších zní jako běžet proti zdi ...

Štafetový běh pro pivo
Přitom je to snadné, místo PROTI něčemu by se mělo vždy běhat PRO něco. Je to kratší slovo a navíc má pozitivní potenciál: pro radost, pro štěstí, pro život, pro zdraví, pro lásku, pro (jakoukoliv) dobrou věc ... A taky si představte, že se dá se džbánkem uspořádat štafetový BĚH PRO PIVO! Pokud už tady máme ultrakroužek iThinkBeer.com, proč bychom nemohli mít taky RunForBeer.com?

Tak snad to nebylo moc dlouhé, není to moc originální a doufám, že jsem nevědomky nikoho na toto téma nevykradl. No a když už je to venku, tak si přeji, abych byl o tomto víkendu bez rýmičky a přišel při běhání na nové, čerstvé a lepší myšlenky.

13 komentářů:

  1. :).. nejkonzistentnejsi z celeho naseho sileneho krouzku.. a beduje o Lenore:)!!
    Kam ten svet speje?? :)..
    Me se obecne libil a libi "beh pro neco", pripadne "beh s necim", obcas i beh "s nekym" :).. proste jako existuje vino s privlastkem, tak si obcas i beh zaslouzi nejaky ten hezky privlastek..
    Napriklad .. Beh kamaradsky,vecerni (a pivni)..!:) Vsemu zdar, dnesni vecerni vyprave.. zvlast! 12:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsi řekl krásně: prostě a jasně je normálně hezký zažít "běh s přívlastkem" :-) stejně si tý samoty při běhání užíváme všichni až dost. Tak večer, čau ! tb

      Vymazat
  2. Osvěžující čtení, pobavils :) Není to ale s těmi tvými pako běhy tak špatný, když jsi schopen takových logických úvah-mně mozek obvykle úplně vypne, případně se v něm mele pátý přes devátý. Rozhodně žádné nosné ani vtipné myšlenky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :-) Ale to aby nedošlo k mýlce, mně taky mozek brzy vypne! Vždycky říkám, že se mi iq s přibývajícími km snižuje. Někdy jsem na tom mizerně a jen můžu doufat, že to naskočí zpátky ... :-) tb

      Vymazat
  3. Pobavils mě Peťo :-) Běh proti něčemu má opravdu negativismu a tvé "Běh pro něco (cokoliv) pěkného" či Honzův "Běh s přívlastkem" je přesně to co by mělo běhání obsahovat - pozitivní přístup, pozitivní myšlenky a pozitivní lidi kolem :-) Tak že ať máme těch negativních věcí v životě a běhu, co nejméně :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuju, tos napsal moc pěkně. Vždycky být pozitivní nejde, ale stojí za to se o ten kladný přístup k životu aspoň pokoušet. tb

    OdpovědětVymazat
  5. Naprostý souhlas, na věci se má člověk koukat pozitivně :-) Já jsem PRO
    a nejlepší běh je pro radost :)
    Mm

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Běhat proti něčemu totiž ani nedává smysl. Běhu pro radost jsem se chtěl kvůli nedávné nekončící debatě s D-R raději vyhnout :-) ale mezi námi: ano, máš pravdu Mm ;-) tb

      Vymazat
    2. Počkej, počkej, já myslela, že jsme se shodli? :-) Že by nějaký úskočný mužský manévr, abych už o tom přestala proboha mlít?! :-D

      Vymazat
    3. Řekl bych, že jsme si tehdy vyjasnili pozice :-D

      Ve výčtu jsem se tomu vyhnul právě proto, aby to náhodou někomu nevyznělo, že ti, co "běhají pro radost" jsou ti "správní" :) ... Je vidět, že Tvé brilantní "Za běžce radostnější" je pořád živé a nosné téma! :) tb

      Vymazat
    4. Moment, jak vyjasnili pozice? Budeš mi muset příště vyjasnit, co jsme si vyjasnili, mé vzpomínky se, jak se zdá, liší od těch tvých :-D Mně to ohánění se "radostí" přijde stejný, jako zaklínání se čímkoliv jiným - aneb když to budu opakovat dostatečněkrát a dostatečně nahlas, stane se z toho pravda.

      Vymazat
  6. Jako kdybys musel být furt "PROTI"... krásný počtení. Trochu mi to připomnělo jak se ptali Šabacha "..a mistře na co vy myslíte před usnutím?" A mistr na to "no jestli si ten Stilnox vemu nebo ne".. Za sebe musím říct, že většinou teď nějak běhám "proti sobě" Proti mě běží ten co se mu nechtělo ven, co se vymlouvá na zimu, na práci, rýmičku a bůhví na co ještě. Ale když se pak setkají, jsou rádi že běží.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dík, tos řekl moc pěkně. Většinou to tak je, že se člověk vrátí z běhu a cítí, že to utrpení na začátku stálo za to. Taková odměna za tu hrůzu dokopat se ven do zimy. tb

      Vymazat