Aprílový milník

K čemu jsou nám různá jubilea? Řekl bych, že v podstatě k ničemu. Snad jedině se trochu ohlédnout, zhodnotit co se povedlo, co bylo slabší, a pokusit se dělat věci líp! Mně vyšlo 20k jubileum na letošního apríla. Pomyslný milník, anebo zapíchnutý praporek mám symbolicky v Kodaňské. Běhám od října 2010, takže si můžu říct, že po 5,5 letech jsem uběhl polovinu rovníku a už se druhou stranou zeměkoule pomalounku sápu zase zpátky.

Zároveň se mi březnem (523km) uzavřela 5-i měsíční objemová příprava a celkem se dařilo podle plánu. Nevyhnul jsem se ani silným rýmičkám ani slabším virózkám, žádná mi ale běhání naštěstí nezkomplikovala tolik, jako vloni. 17x B2B a téměř 2700km za 5 měsíců je výrazný posun, porovnám-li to s obdobím před 100m v Dánsku, je nárůst asi 10%, loňskou zimu kvůli nemoci ani nesrovnávám.

Tréninkový deník - březen 2016
Nic není zadarmo, a velké objemy - no dobře, řekněme větší objemy - mají i svá "běhací" negativa. Novinkou jsou pro mě drobné problémy se svaly, úpony, klouby; zjevně už je potřeba více než dřív cvičit a protahovat se ... Bolest pochopitelně dobře znám po doběhu čehokoliv delšího, většinou mi odeznívá za pár dní a do týdne byl vždy úplný klid. Teď to trvá déle a na pohodě mi to nepřidává. Tři měsíce mi znepříjemňoval život jakýsi stažený vnitřní sval vedoucí kdesi od zad až pod koleno. Po té co se vše dalo dohromady, tak zlobí úpony v koleni na opačné straně při chůzi do schodů. Možná kompenzace té druhé nohy? Anebo za tím prostě stojí navýšení objemů? Také je fakt, že běhám rychleji než dřív. Možná jsem se ale jen praštil blbě kolenem o postel, což se mi občas stává ... nemám ponětí, schodům (i posteli) se vyhýbám a běhat se s tím dá, po hodině se navíc noha uvolní a problém téměř odezní. Zkouším všechno možné, chodím i na fyzioterapii, ale už vím, že rychlé a jednoduché řešení neexistuje.

Moje oblíbené grafy (smashrun.com) : vlevo měsíční objemy, vpravo km/posledních 365 dní













Příští víkend mě čeká 24hodinovka ve Villeneuve, kam se s Honzou moc těšíme, a tak přemýšlím, co od sebe můžu vlastně čekat? Kondičně jsem připravený nejlíp, jak umím, ale rozběhávat 24H s "nejistým" došlapem? Bude to zase nová zkušenost. Mimochodem, Honza má pro změnu cosi s klenbou, mohli jsme se rovnou k ženevskému jezeru přihlásit pod pseudonymem Kolenatý a Ploskovec ... ale je tu ještě týden a třeba až se na startu uklidní hlava, tak se uklidní i kolínko ...

Přeji krásné jaro a ať to pořádně běhá!

16 komentářů:

  1. Kolenatý a Ploskovec, Kocourek a Kobližek... Bratrstvo Kočičí pracky... vysloveně se těším na další :-) ať tě přejdou všechny zdravotní trable rychle a budeme samožemle držet palce!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, tomu bys nevěřila, dneska v noci jsem si vysloužil ještě k tomu střevní virozu, ale pseudonymy už doplňovat nebudu :-) tb

      Vymazat
    2. s tím už máš taky zkušenost ze Stromovky, což?

      Vymazat
  2. Nač taky postel, když je potřeba naběhat šílené objemy, že? :-D Expedici zdar, držím palce!! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc dík, taky budu mít čas vzpomínat na naše zimní spoluběhy :-)

      Vymazat
  3. :).. To bude dobry.. Koleno ti pomuze se zbavit nervozity.. a az to vyhrajes v novem a vyraznem osobnim rekordu, tak se ti vsechno uzdravi... Ja te znam...:)
    K tem dvojicim.. Klidne budu za platfuss cast tymu. Mohl jsem take skoncit treba jako Lucie:).
    Co takhle Makču a Pikču..:)?
    Všemu zdar! 12:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jakej Píchču? Ten co dělá pícha, pícha? :-D

      Vymazat
    2. Ať už se ten náš tým jmenuje jakkoliv, tak si to užijeme :-) Osobák samozřejmě zkusit chci, ale to chce na 24H každý ... :-) Velmi se zlepšila předpověď, krásných 13C a jasno! Ještě před týdnem hrozily smíšené srážky 38mm - tuhle hodnotu jsem snad nikdy v předpovědi neviděl. Takže přibalit opalovací krém ... :-)

      Vymazat
  4. Držím pěsti! :-) Pořádně jim tam ukažte, jak běhá HCiTB :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju, to se teda neboj! Plzeňský už je připravený :-)

      Vymazat
  5. Budu na tebe myslet a držet ti palce. Naběháno máš, zkušený jsi také, počasí má být dobré, koleno a střeva snad budou OK, pivo si vezete ... to bude dobré a akce se vydaří tak jako tak, když k tomu ještě přidáš osobák, to bude krásná třešinka na dortu.
    Mm

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc díky MM, na třešinky pořád ještě nemám ani pomyšlení, ani na to pivo ne :-) spíš baštím suché rohlíky a piju kolu, tak snad to všechno ještě klapne ...

      Vymazat
  6. Pořádně to roztočte :) Držím palce!

    OdpovědětVymazat
  7. Peto, pri pohledu na ty rustove grafy me napada jen jedine: Kde se to zastavi? Hodne stesti v Novem Meste! A kdy uz do prkynka vyvezes rodinku do Alp?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. moc děkuju ... chvíli jsem přemýšlel jak nad růstovými grafy, tak nad novým městem, ale dal jsem to! :-) No vidíš, a já si pořád říkal, proč jsou stovky Nových měst po celé Francii .... A kdy Ty přijedeš do Prahy do běžecké hospody?

      Vymazat