Ultra Double, aneb 8. muž na měsíci

V mém lednovém příspěvku o Maratonci Oldovi jsem se vnitřně vypořádal se svými pocity, které jako by se potkávaly s legendární postavou Oldy z České sody. Možná jsem já svého Oldu - anebo Oldu ve mně - trochu podcenil. Snad jsem už dokonce dál než tento prostý, osamocený a zoufalý Olda! Olda je určitě dobrák a prošel jsem s ním kus běžeckého života, ale teď mířím dál ke světlým zítřkům a čelem k další výzvě. Výzvě stát se něčím, či spíše někým na způsob 8. muže na měsíci ...



Ultra Double v titulku je samozřejmě blbost; nic takového neexistuje. Ale můžu si to vytvořit, když budu chtít (a doběhnu), a budu tak první Čech, kterému se podaří v jednom roce dokončit Ultrabalaton a zároveň Spartathlon. Jo, je to lákavé :-)

Ať totiž v tabulkách hledám, jak hledám, tak nikdo takový zřejmě není. O Ultrabalatonu se sice říká, že je výbornou generálkou na Spartathlon, ale nenašel jsem žádného českého běžce, který by obě náročné 200+ akce zvládl v jednom kalendářním roce, navíc během 4 měsíců. Dan Orálek, Jan Ondruš i Martin Hunčovský mají oba zářezy, ale nikoliv v tom samém roce. Takže, pokud zvládnu v limitu doběhnout letos i do Sparty, tak budu nejen čtvrtý Čech v tomto "ultranebi", ale taky úplně první "finisher" obou závodů v jednom roce.

A pak to přijde, těšte se! přátelé, nebude se mnou k vydržení :-) ... stejně jako s 8. mužem na měsíci z Little (Great) Britain USA ... :-)

---

Dobrá ...  to byla ta možná vtipnější část příspěvku, taky je potřeba dát prostor nedostatkům a průšvihům, které mi na férovku ukázal Ultrabalaton. Pro úspěšné doběhnutí do Sparty v rozumném čase a v rozumném stavu musím zapracovat na následujících 6-i bodech:

1) změna bot: kouzlo Adidas Energy Boost (alias růžovek) po roce vyprchalo, protože jsou totálně nevhodné k delší chůzi, do Sparty zkusím dorazit v osvědčenějších Hokách

2) pití v extrémním horku: musím se naučit v horku pít přesně tolik, abych nebyl ani dehydrovaný, ale ani zbytečně "přehydrovaný", potit se v hektolitrech, nosit na sobě pětikilové potem nasáklé tričko a chodit v druhé půlce každých 20 minut na malou je k ničemu

3) puchýře: jak na puchýře? Stalo se mi to podruhé a žádný hodný indický šaman či léčitel jako na Kladně mi nepomohl a tak jsem strávil na Ultrabalatonu zbytečně o 2,5 hodiny déle, škoda :-(

4) insomnia: tohle je můj nový hit, protože nespavostí určitě netrpím. Musím si přes léto vyzkoušet prášek, který poslední noc zabere a zároveň se po něm ráno probudím svěží jako rybička bez vedlejších účinků

... no a pak už jenom maličkosti ....

5) natrénovat kopečky směrem dolů a nahorů

6) běhat v horku přes poledne bude pořádná oldovina, ale nutná oldovina

---

18 komentářů:

  1. Asi každý.. I ten obyčejný pobíhač jako já se občas těší určitým kouzlem rekordu.. Výjimečnosti. Na tom není nic špatného:), je to motivující. Jen já například musim sebe definovat jako nejrychlejšího 50+ ultra u nás v ulici:).. Aspoň doufám.. Ona je přeci jen hodně dlouhá..
    Tohle je skutečná motivace! Tak ať double vyjde, ať je co slavit!! 12:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jasně, že je to motivující, zvlášť když se mi teď moc nechce běhat :-) Držím palce do Dolomit! tb

      Vymazat
  2. Dobře funguje čaj od Teekanne Spánek a nervy. Léky nevím, neberu, znám jen Guajacuran, ale třeba by taky zabral

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za tip, budu přes léto trochu experimentovat :-)

      Vymazat
  3. Rozumím, až v říjnu zavoláš, že potřebuješ opravit topení, tak mám odmítnout :)
    To video je dokonalé!
    Přeji ti, ať vychytáš vše, co je třeba a ať to ve Spartě vyjde, a ať nám můžeš říkat, "já tam byl"! Moc se na to těším a slibuji, že si to rád, alespoň jednou poslechnu. :)
    Mm

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dodatek pro milovníky astronautiky a jen tak pro přesnost, 8. člověkem na měsíci byl James Irvin (Apollo 15, 30.7.1971).

      Vymazat
    2. Díky, já ani nevěděl, že se na tom měsíci tak často přistávalo. Tuhle scénku miluju! Pokud už se člověk motivuje nějakou domnělou výjimečností, tak by - s ohledem na své okolí - měl mít Binga Gordona pořád před očima. Pro duševní zdraví své, i duševní zdraví svého okolí :-) tb

      Vymazat
  4. na spaní zoplpidem, stačí 1/2...ale je na předpis + špunty do uší...Jinak kombinaci Ultrabalaton + Spartathlon mají Slováci - Ján Fazekaš a Alexander Bogi...a asi i celkem dost Maďarů. Myslím, že z hlediska rozestupu mezi termíny, to není nemožná kombinace. Ale motivace je to rozhodně pěkná - můžeš být 1. z CZE :-)
    mapo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za informaci, Maďaři jsou ultramaratonská velmoc, to jsem viděl na vlastní oči. Prášek si zapisuji a zařadím do seznamu na testování.

      Vymazat
  5. ... and have you been to any other planet? Ha ha, tahle scenka je skutecne dokonala. Uz si ale prosim te naplanuj nejaky Dolomity nebo Chorvatsko, at se mas cestou tam/zpet kde zastavit na doplneni tekutin a muzu si te osobne poplacat po ramenou. Respekt!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Little Great Britain jsou prostě skvělí ... a zastavím se, určitě, slibuju! ... Musím to ještě vymyslet a dám vědět :-) ... díky, tb

      Vymazat
  6. já to tvrd9m pořád, že jsi mimozemšťan :-) video dost dobrý!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ... ale to snad nejsem, ultra je přece v hlavě :-) tb

      Vymazat
  7. na usnutí Stilnox, taky je na předpis
    proti puchýřům používám: hodně namazat vazelinou, oblíknout tenké prstové ponožky, znovu namazat vazelinou, oblíknout ještě jedny tenké ponožky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ... děkuju za radu, to je zajímavý řešení, budu to přes léto testovat. Momentálně se na chodidlech loupu jako had ... :-)

      Vymazat
  8. Já vždy, kdyz sem nemohl tak jsem chodil na zachod nebo fotil .)) ale to asi nebude tvuj pripad :) Jinak žblunkajici voda v lahvi může u nekterych jedincu vyvolat svoje taky :) porad si delam srandu :) Já ti věřim :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš, to mě nenapadlo, ta žbluňkající voda v láhvi může taky hrát svou roli! :-) tak to už je trochu šílený, ale píšu si bod 7) ... tb :-)

      Vymazat
  9. TB a nespavost, to jsou mi věci, no tak víš kam zavolat, pár kilo ti rád napíšu, referenční skupina z MUMu myslím že potvrdí kvalitu preparátu. Vidím, že když rekord není je nutné si ho vymyslet, ale tenhle ti určitě klapne!

    OdpovědětVymazat